Przyjmujemy zgłoszenia do konkursu kulinarnego
A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkęDo 25 kwietnia przyjmowane są zgłoszenia do kolejnej edycji konkursu kulinarnego, który odbędzie się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. W związku z obchodami Roku Rzeki Wisły uczestnicy przygotują dania z ryb słodkowodnych.
Kucharze, 28 kwietnia, zmierzą się z przepisami kuchni regionalnej z przełomu XIX i XX w., zawartych w książkach: „Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin in der Kochkunst“ (Martha. Godna zaufania doradczyni w sztuce kucharskiej) oraz „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” autorstwa Wiktora Kulerskiego.
Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy: Kociewia, Powiśla i nadwiślańskiej części Ziemi Chełmińskiej z następujących powiatów: grudziądzkiego, chełmińskiego świeckiego oraz tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego oraz uczniowie szkół gastronomicznych i ponadgimnazjalnych (wraz ze swoimi nauczycielami) z województw: pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.
Wypełniony formularz, dostępny na stronach: www.tpdw.pl, www.grudziadz.pl oraz tutaj należy przesłać na adres e-mail: konkurs.kulerski@wp.pl. W tytule proszę podać powiat, z którego pochodzą uczestnicy konkursu, a w przypadku szkół gastronomicznych, ponadgimnazjalnych i gimnazjalnych w temacie maila należy podać nazwę placówki i odpowiednie województwo.
Więcej informacji w regulaminie konkursu dostępnym tutaj.
Warto dodać, że organizatorami konkursu są: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu, Urząd Miejski w Grudziądzu, Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, European Food Education Season - program Erasmus+.
Biuro Prezydenta
Data dodania 18 kwietnia 2017