Grudziądz
III edycja konkursu kulinarnego
A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkęRusza III edycja konkursu kulinarnego na podstawie książki Wiktora Kulerskiego "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" z 1915 roku. Zgłoszenia można nadsyłać do 12 listopada br.
Wypełniony formularz należy przesłać na adres e-mail: konkurs.kulerski@wp.pl. W tytule proszę podać powiat, z którego pochodzą uczestnicy konkursu, a w przypadku szkół gastronomicznych w temacie maila należy podać nazwę placówki i odpowiednie województwo.
Uczestnikami mogą zostać mieszkańcy Kociewia, Powiśla i nadwiślańskiej części Ziemi Chełmińskiej z powiatów grudziądzkiego, chełmińskiego i świeckiego, a także tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego. W konkursie biorą udział zespoły do trzech osób, uczniowie szkół gastronomicznych (wraz ze swoimi nauczycielami) z województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego, a każda szkoła może zgłosić do dwóch zespołów trzyosobowych.
Rywalizujące ekipy wybiorą i przygotują jedną z wymienionych potraw na podstawie książkowej receptury. Ich prezentacja oraz ocena nastąpi w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej- Curie w Grudziądzu. Zbiórka w Szkole o godz. 9.00, start o godz. 10.00. Czas na przygotowanie potraw to 2 godz.
Szczegółowy regulamin dostępny tutaj.
Przypomnijmy, kulinarną imprezę organizują Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Urząd Miejski w Grudziądzu, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej- Curie w Grudziądzu, Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego w Toruniu), Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich sekretariat w Toruniu.
Celem działań organizatorów jest promocja nowej edycji książki grudziądzkiej oraz nawiązanie do historycznego wydarzenia, jakim było ogłoszenie konkursu kulinarnego w „Gazecie Grudziądzkiej” przez Wiktora Kulerskiego. Jest to również okazja do pokazania dawnej kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków, produktów i tradycji kulinarnych.
Biuro Prezydenta
Data dodania 03 listopada 2014
Data edycji 17 listopada 2014