Grudziądz
Przygotowywali tradycyjne potrawy
A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkęZnamy wyniki II Konkursu Kulinarnego im. Wiktora Kulerskiego. Nagrody uczestnikom wręczał m.in. prezydent Robert Malinowski w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w miniony piątek, 29 listopada.
Inspiracją dla uczestników kulinarnej potyczki była książka kucharska „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” z 1915 r. W menu znalazły się potrawy z ryb i jarzyn.
W kategorii szkół pierwsze miejsce zajął Zespół Szkół Ekonomicznych im. Ks. Janusza Stanisława Pasierba w Tczewie za lina w sosie koperkowym i jarmuż na wiele sposobów. Druga lokata przypadła Zespołowi Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy za rybę w sosie musztardowym i kartofle smażone, natomiast trzecie miejsce jury przyznało Zespołowi Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu za kotlety ze śledzi i bigos z kapusty.
Z kolei w kategorii Lokalnych Grup Działania i Kół Gospodyń najlepsze okazało się Koło Gospodyń Wiejskich z Buczka, które przygotowało świeże śledzie i kartofle w mleku. Natomiast drugie miejsce zajęły Teresa Wasielewicz i Grażyna Czarnowska za lina w sosie koperkowym i brukiew, trzecie - Koło Gospodyń Wiejskich z Jeżewa za karpia w polskim sosie na Wiliją i szpinak. Ponadto jury zdecydowało się na specjalne wyróżnienie Koła Gospodyń Wiejskich w Ciemnikach. Degustatorów zachwyciły karaski pieczone i sałatka z pomidorów.
Przypomnijmy, organizatorem imprezy jest: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Urząd Miejski w Grudziądzu i Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu, a partnerami Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego w Toruniu), Muzeum im. ks. dra Władysława Łęgi w Grudziądzu, Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich sekretariat w Toruniu i Slow Food Polska Convivium Gruczno.
Warto dodać, że blisko 100 lat temu Wiktor Kulerski, wydawca „Gazety Grudziądzkiej”, opublikował „Naukę gotowania do użytku ludu polskiego”, czyli książkę składającą się z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Głównym celem konkursu jest promocja nowej edycji książki oraz pokazanie kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków, produktów i tradycji kulinarnych.
Biuro Prezydenta
Data dodania 02 grudnia 2013
Data edycji 02 grudnia 2013