Grudziądz

Grudziądz

Grudziądz Portal miejski

Grudziądz

Grudziądz

Grudziądz

Przygotowywali tradycyjne potrawy

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Znamy wyniki II Konkursu Kulinarnego im. Wiktora Kulerskiego. Nagrody uczestnikom wręczał m.in. prezydent Robert Malinowski w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w miniony piątek, 29 listopada.

Inspiracją dla uczestników kulinarnej potyczki była książka kucharska „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” z 1915 r. W menu znalazły się potrawy z ryb i jarzyn.

W kategorii szkół pierwsze miejsce zajął Zespół Szkół Ekonomicznych im. Ks. Janusza Stanisława Pasierba w Tczewie za lina w sosie koperkowym i jarmuż na wiele sposobów. Druga lokata przypadła Zespołowi Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy za rybę w sosie musztardowym i kartofle smażone, natomiast trzecie miejsce jury przyznało Zespołowi  Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu za kotlety ze śledzi i bigos z kapusty.

Z kolei w kategorii Lokalnych Grup Działania i Kół Gospodyń najlepsze okazało się Koło Gospodyń Wiejskich z Buczka, które przygotowało świeże śledzie i kartofle w mleku. Natomiast drugie miejsce zajęły Teresa Wasielewicz i Grażyna Czarnowska za lina w sosie koperkowym i brukiew, trzecie - Koło Gospodyń Wiejskich z Jeżewa za karpia w polskim sosie na Wiliją i szpinak. Ponadto jury zdecydowało się na specjalne wyróżnienie Koła Gospodyń Wiejskich w Ciemnikach. Degustatorów zachwyciły karaski pieczone i sałatka z pomidorów.

Przypomnijmy, organizatorem imprezy jest: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Urząd Miejski w Grudziądzu i Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu, a partnerami Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego w Toruniu), Muzeum im. ks. dra Władysława Łęgi w Grudziądzu, Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich sekretariat w Toruniu i Slow Food Polska Convivium Gruczno.


Warto dodać, że blisko 100 lat temu Wiktor Kulerski, wydawca „Gazety Grudziądzkiej”, opublikował „Naukę gotowania do użytku ludu polskiego”, czyli książkę składającą się z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Głównym celem konkursu jest promocja nowej edycji książki oraz pokazanie kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków, produktów i tradycji kulinarnych.

Biuro Prezydenta



Data dodania 02 grudnia 2013

Data edycji 02 grudnia 2013

Newsletter

Bądź na bieżąco z Grudziądzem i zapisz się do Newslettera

Newsletter

witryny stosujemy pliki cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij