Grudziądz

Grudziądz

Grudziądz Portal miejski

Grudziądz

Grudziądz

Grudziądz

Zgłoszenia na II konkurs kulinarny

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Po raz drugi w Grudziądzu zostanie zorganizowany konkurs kulinarny na dania przygotowane na podstawie książki kucharskiej „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” z 1915 r. Tym razem uczestnicy zmierzą się z potrawami z ryb i jarzyn.

Organizatorem wydarzenia jest: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Urząd Miejski w Grudziądzu i Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu, a partnerami Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego w Toruniu), Muzeum im. ks. dra Władysława Łęgi w Grudziądzu, Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich sekretariat w Toruniu i Slow Food Polska Convivium Gruczno.

Przypomnijmy, prawie 100 lat temu Wiktor Kulerski, wydawca „Gazety Grudziądzkiej”, opublikował „Naukę gotowania do użytku ludu polskiego”, czyli książkę składającą się z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Głównym celem konkursu jest promocja nowej edycji książki grudziądzkiej oraz pokazanie kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków, produktów i tradycji kulinarnych.

Uczestnikami plebiscytu mogą być:

- mieszkańcy Kociewia, Powiśla i nadwiślańskiej części Ziemi Chełmińskiej
z następujących powiatów: grudziądzkiego, chełmińskiego i świeckiego
(z Województwa Kujawsko-Pomorskiego) oraz tczewskiego, kwidzyńskiego
 i starogardzkiego (z Województwa Pomorskiego). Drużyna może liczyć do 3 osób,

- uczniowie szkół gastronomicznych (wraz ze swoimi nauczycielami) z województw: pomorskiego i kujawsko-pomorskiego, każda szkoła może zgłosić do 2 zespołów trzyosobowych.

Organizatorzy udostępnią zainteresowanym receptury z książki „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” Wiktora Kulerskiego. Uczestnicy będą zobowiązani do przygotowania 20 porcji wybranej potrawy. Ocenie podlegać będzie: smak, estetyka sposobu podania i aranżacja, prezentacja potrawy, wierność z tradycją i recepturą podaną w książce Wiktora Kulerskiego, pochodzenie produktów wyjściowych (preferowane będą surowce lokalne, wskazane jest dostarczenie próbek lub udokumentowanie pochodzenia podstawowych składników) oraz możliwość komercjalizacji dania.

Zgłoszenia można nadsyłać do 21 listopada br. na adres: konkurs.kulerski@wp.pl. Formularz dostępny jest w załączniku, należy pamiętać, by w tytule maila podać powiat, z którego pochodzą uczestnicy konkursu, w przypadku szkół gastronomicznych nazwę placówki i województwa. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 29 listopada br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.  

Dla zwycięzców przygotowano atrakcyjne nagrody, m.in. możliwość otrzymania bezpłatnego stoiska podczas Festiwalu Smaku w Grucznie w sierpniu 2014 r. lub 2015 r.


Biuro Prezydenta

Data dodania 05 listopada 2013

Data edycji 22 listopada 2013

Newsletter

Bądź na bieżąco z Grudziądzem i zapisz się do Newslettera

Newsletter

witryny stosujemy pliki cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij